” … og nu kom Kjørmes Knud …”

I dag skinner solen over landet – i hvert fald over Omø. Det kan vække håb om, at den kedsom vinter nu endelig har gået sin gang for denne gang. Men de gamle vejr-varsler siger også noget andet.

Kjørmes Knud. Frosten, som ved midvinter slår sin knude overmåde hvas og hård. Men ved denne februars begyndelse trækker fronterne ind fra vest efter mange hårde januar-storme og et par ugers korte, intense snefald. Og nu tør det på livet løs. Kyndelmisse. Candle Mass. Missa Candelarum. Lysmessen. Lysfesten 40 dage efter jul og Jesu fødsel. Hans fremstilling i templet og Marias renselse efter fødslen. Før reformationen var det den dag, hvor kirkelysene til det kommende års brug skulle indvies. Det var også dagen hvor man efter gammel, folkelig skik tog vejr-varsler.

Godt nok afskaffede Struense i 1770 Kyndelmissedagen som helligdag; men gammel kærlighed og almuens indgroede erindring forgår ikke så let, så i det mindste kom der ikke total glemsel ud af den kongelige affære. Til gengæld anerkendte det norske rigsråd Margrete 1. af Danmark som tronfølger 2. februar i 1388. Datoen byder også på andre magtens ”affærer”. I 1933 suspenderer Hitler det tyske parlament. I 1989 forlod de sidste russiske tropper Kabul, og i 1990 ophævede de Klerk forbuddet mod ANC i Sydafrika.

Der er nok af  vejr-varsler at vælge imellem for de kommende måneder:

”Hvis solen skinner klart på Kyndelmissedag, så vil der følge meget sne herefter – Megen rimfrost før Kyndelmisse lover et smukt vækst-år og god høst – Lige så længe lærken synger før Kyndelmisse, lige så længe vil den græde derefter – Hvis det er tøvejr vil høsten blive god (Kjørmes tø er så godt som 100 læs hø – Der kommer megen sne efter en solklar Kyndelmisse, men er det gråvejr, sne, stærk blæst og uvejr, vil vinteren snart slutte – I dag vågner grævlingen i sit vinterhi. Er det sol, når den kigger ud, bliver den bange for sin skygge og løber tilbage i hullet. Så vil vinteren vare frem til 18. april – Hvis det sner på Kyndelmissedag kommer våren tidligt – Kyndelmisselys er gode at tænde i tordenvejr. De kan holde onde ånder væk – Hvis lærken høres første gang Kyndelmissedag bliver det tidligt forår – Hvis det blæser, så atten kællinger ikke kan holde den nittende, forsvinder kulden snart”.

Og så blev Jussi Björling født på denne dag i 1911, og Bertrand Russell døde i 1970 – og Knud Vad Thomsen samme dato året efter. Thorkild Bjørnvig blev født 2. februar 1918, og Sid Vicious døde i 1979, ; men deres hulde engle lever ganske sikkert videre mellem os.

Pia Raug